Zrušení maximálních vyměřovacích základů pro sociální a zdravotní pojištění


Klíčová slova článku novela, vyměřovací základ, zákon o zdravotní a sociálním pojištění Datum vytvoření článku 11.1.2010 Kdy naposledy čteno 19.4.2024 21:47

V Poslanecké sněmovně postoupil do 3. čtení návrh novely zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění (tisk 793) a novely zákona č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení (tisk 798) (společně dále jen „Novely“). Účelem Novel je zrušit maximální vyměřovací základ pro odvod sociálního a zdravotního pojištění. Očekává se, že tyto Novely budou Poslaneckou sněmovnou projednávány ještě před květnovými volbami.

Pokud budou Novely ve 3. čtení v Poslanecké sněmovně schváleny, budou postoupeny k projednání Senátu. Vzhledem k rozložení politických sil v Senátu nelze vyloučit, že Senát zrušení maximálních vyměřovacích základů pro odvod sociálního a zdravotního pojištění podpoří.

V případě, že Novely projdou zákonodárným procesem bez dalších změn, je plánována jejich účinnost na 1. července 2010 (zdravotní pojištění), resp. na první den kalendářního měsíce následujícího po dni vyhlášení (sociální pojištění).

V případě, že by Novely nebyly Poslaneckou sněmovnou ve 3. čtení schváleny, je jejich nové projednání do květnových voleb nepravděpodobné. Nelze však vyloučit, že po volbách do Poslanecké sněmovny nebudou předloženy znovu.

...

Zde není konec článku. Pro zobrazení plné verze všech článků se prosím přihlaste nebo se zcela zdarma registrujte