Úmyslné vymazání dat zaměstnavatele jako důvod okamžitého zrušení pracovního poměru


Klíčová slova článku vymazání dat, okamžité zrušení pracovního poměru, zvlášť hrubé porušení pracovních povinností, výpověď, smazání dat Datum vytvoření článku 11.9.2014 Kdy naposledy čteno 29.3.2024 06:49
Mgr. Petr Otevřel Mgr. Petr Otevřel

Jansa, Mokrý, Otevřel & partneři v.o.s., advokátní kancelář
Sokola Tůmy 16
70900 Ostrava
http://www.lawyer.cz

Nedávno byl publikován zajímavý rozsudek německého soudu, který se týkal možnosti okamžitého zrušení pracovního poměru z důvodu smazání dat zaměstnavatele, které provedl zaměstnanec úmyslně.

Skutkový stav

Zaměstnavatel vedl se zmíněným zaměstnancem, který zastával pozici Account-Manager v jedné IT firmě, jednání o podmínkách prodloužení pracovní smlouvy. Jednání zřejmě nedopadla ke spokojenosti zaměstnance, který následně odstranil prostřednictvím svého uživatelského účtu cca 80 vlastních souborů, obvykle podkladům a materiálům k probíhajícím projektům, stejně jako další data z Outlook-Exchange serveru – desítky mailů, všechny kontakty a přes stovku úkolů a schůzek sledovaných a sdílených prostřednictvím MS Outlook.
Jakmile zaměstnavatel zjistil uvedené jednání zaměstnance, okamžitě s ním rozvázal pracovní poměr (tedy s okamžitou účinností). Zaměstnanec následně žaloval u soudu zaměstnavatele a požadoval, aby bylo okamžité zrušení pracovního poměru prohlášeno za neplatné.

Rozhodnutí soudu

...

Zde není konec článku. Pro zobrazení plné verze všech článků se prosím přihlaste nebo se zcela zdarma registrujte