Formy distribuce krabicového softwaru


Klíčová slova článku distribuce, krabicový software, licenční smlouva Datum vytvoření článku 27.9.2012 Kdy naposledy čteno 19.5.2024 02:26
JUDr. Lukáš Jansa JUDr. Lukáš Jansa

Jansa, Mokrý, Otevřel & partneři v.o.s., advokátní kancelář
Sokola Tůmy 16
70900 Ostrava
http://www.lawyer.cz

Často se v praxi objevuje názor, že software lze šířit výhradně formou licencí. Tento názor není přesný a lze konstatovat, že licence znamená právo užívat software, nicméně není podmínkou pro distribuci softwaru.

V tomto článku se budu zabývat krabicovým softwarem, ale obdobně může být šířen i tzv. firmware, který je součástí zařízení (např. mobilní telefon, automobil, televizor apod.). U firmwaru je software součástí funkčního celku. U krabicového softwaru naopak hmotný nosič slouží pouze k distribuci a instalaci softwaru a konečný uživatel kupuje především možnost uzavření licence SW.

Pojem krabicový software

Krabicovým softwarem (tzv. FPP - Full Package Product) lze rozumět software, který je distribuován hromadně formou poskytování nevýhradní licence, a to ve spojení s hmotným nosičem. Krabicový software je většinou šířen na datových nosičích (v krabicích) a není nutné jej složitě implementovat, ale pouze instalovat. Vzhledem k tomu, že lze software šířit formou zpřístupnění softwaru na internetu a možností jeho stažení, pak už tento pojem „krabicový“ se stává nepřesným. Nicméně lze jej chápat jako software, který není vyvíjen na míru, který však může být doplňován určitými vyvinutými moduly, a jehož upgrade nevyžaduje změnové řízení, ale je na vůli výrobce softwaru. Nejznámějšími produkty jsou např. Office od Microsoftu, antivirové programy AVG atd., ekonomické programy např. Pohoda, programy typu Photoshop apod.

Formy distribuce krabicového softwaru

...

Zde není konec článku. Pro zobrazení plné verze všech článků se prosím přihlaste nebo se zcela zdarma registrujte