Pomlčkové domény v judikatuře – parazitují na doménách bez pomlčky nebo nikoliv? (II. část)


Klíčová slova článku pomlčkové domény, nekalá soutěž, parazitování na pověsti, judikatura Datum vytvoření článku 7.5.2012 Kdy naposledy čteno 28.3.2024 18:11
Mgr. et Mgr. Petr Mališ Mgr. et Mgr. Petr Mališ

Jansa, Mokrý, Otevřel & partneři v.o.s., advokátní kancelář
Sokola Tůmy 16
70900 Ostrava
http://www.lawyer.cz

Konečně se soud nijak nevypořádal ani se skutečností, že stránky žalovaného umístěné pod pomlčkovou doménou jsou po kliknutí na některou z nabídek přesměrovány na stránky pod zcela odlišnou doménou, na nichž žalovaný reálně provozuje svou inzertní službu.

Nekalá soutěž

Napovídá to úmyslu žalovaného využít známosti domény žalobce k přilákání pozornosti uživatelů k jeho vlastním stránkám. Vzhledem k tomu, že stránky žalobce pod bezpomlčkovou doménou jsou dlouhodobě mezi spotřebitelskou veřejností známy, přičemž žalobce této známosti dosáhl za cenu značných a dlouhodobých nákladů, je taková snaha žalovaného využít těchto nákladů ve svůj prospěch jednáním, nacházejícím se v rozporu s dobrými mravy hospodářské soutěže (což je jedna ze základních podmínek nekalé soutěže).

Jak by věc nejspíše posoudil Rozhodčí soud při AK a HK ČR

Nesprávnost a neúplnost rozhodnutí Městského soudu v Praze obzvláště vynikne, dáme-li je do souvislosti s rozhodovací praxí rozhodčích orgánů ve sporech o doménová jména. Tímto orgánem je v České republice Rozhodčí soud při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky (dále jen „Rozhodčí soud při AK HK“), který je na základě tzv. veřejné rozhodčí nabídky příslušný k rozhodování sporů týkajících se domén mezi držitelem domény a registrátorem, i mezi držitelem a třetími osobami (čl. 16 aktuálního znění Pravidel registrace doménových jmen v ccTLD .cz, vydaná sdružením NIC.cz).

...

Zde není konec článku. Pro zobrazení plné verze všech článků se prosím přihlaste nebo se zcela zdarma registrujte