Registrace domén - kdo je vlastně držitelem (vlastníkem) domény


Klíčová slova článku doménové jméno, držitel domén, nekalá soutěž, vlastnictví domén Datum vytvoření článku 2.5.2010 Kdy naposledy čteno 27.7.2024 05:49
JUDr. Lukáš Jansa JUDr. Lukáš Jansa

Jansa, Mokrý, Otevřel & partneři v.o.s., advokátní kancelář
Sokola Tůmy 16
70900 Ostrava
http://www.lawyer.cz

Naše advokátní kancelář již několikrát ve své praxi řešila situaci, kdy si firma nebo fyzická osoba u společnosti poskytující služby webhostingu, webdesignu a registraci domén (dále jen „registrátor“) objednala zaregistrování domény, přičemž registrátor registroval doménové jméno na sebe. Každý kdo hodlá využít služeb registrace domény by si měl v takovém případě ověřit, že se stal opravdu také jejím držitelem. Následující článek by měl objasit jak se bránit takové situaci po právní stránce.

Písemná smlouva

Jestliže se kdokoliv rozhodne pro registraci domény prostřednictvím třetí osoby (a není-li ochoten nebo schopen si ji registrovat sám), pak je důležité, aby tuto svou snahu podmínil uzavřením písemné smlouvy. Písemnou smlouvou se rozumí samozřejmě i smlouva sepsána elektronicky, tj. např. emailová objednávka a její potvrzení. Obsahem takové smlouvy, resp. objednávky, by měla být zásadně povinnost registrátora provést registraci doménového jména na objednatele s tím, že o expiraci doménového jména by měl být informován přímo objednatel. Písemnost smlouvy vždy může zabránit důkazní nouzi ohledně toho, zda měla být doména registrována na objednávku a kdo se měl stát jejím držitelem. Po registraci domény je nutné si vždy ověřit skutečnost, že držitelem doménového jména je objednatel. Mnohé firmy ani netuší na koho je ve skutečnosti doménové jméno registrováno.

Právní postup

...

Zde není konec článku. Pro zobrazení plné verze všech článků se prosím přihlaste nebo se zcela zdarma registrujte