Pomlčkové domény v judikatuře – parazitují na doménách bez pomlčky nebo nikoliv? (I. část)


Klíčová slova článku pomlčkové domény, parazitování na pověsti, nekalá soutěž, judikatura Datum vytvoření článku 26.4.2012 Kdy naposledy čteno 27.7.2024 10:48
Mgr. et Mgr. Petr Mališ Mgr. et Mgr. Petr Mališ

Jansa, Mokrý, Otevřel & partneři v.o.s., advokátní kancelář
Sokola Tůmy 16
70900 Ostrava
http://www.lawyer.cz

Každý držitel domény, pod kterou provozuje úspěšný e-shop, službu nebo jen stránky informativního charakteru, je vystaven riziku, že známosti jeho domény bude chtít jiný subjekt zneužít ve svůj prospěch, a z velkého koláče uživatelů, náležejícího držiteli známé domény, si rovněž ulomit kousek pro sebe.

Tím spíše, že v současné době je počet registrovaných domén již natolik vysoký, že možnosti registrace kvalitních disponibilních domén jsou značně omezené. To je jeden z důvodů, proč je stále aktuální problematika cybersquattingu, domain grabbingu apod. Specifická situace, dávající široké možnosti nejrůznějším spekulantům, nastává, když je předmětná doména složená ze dvou nebo více samostatných slov.

„Pomlčkové“ a „bezpomlčkové“ domény

Na serverech, specializovaných na problematiku SEO optimalizace a vyhledávání na internetu je dlouhodobě vedena diskuse o tom, zda je lepší, aby byla doména, složená ze dvou nebo více slovních prvků registrována bez oddělení těchto prvků pomlčkou, anebo v pomlčkové variantě. Obě řešení mají své výhody i nevýhody. Bezpomlčková varianta je pro uživatele přirozenější, primárně při vyhledávání názvů zadávají uživatelé názvy bez pomlček, zadávání pomlčky zdržuje, na cizích verzích klávesnice ji může být problém nalézt. Navíc, do nedávné doby si vyhledávače neuměly poradit s jednotlivými slovními prvky bezpomlčkových domén. Některé to neumí ani dnes, ale majoritní vyhledávače typu Google nebo Seznam už jednotlivé slovní prvky v bezpomlčkových doménách rozlišit dokáží. Na druhou stranu, pomlčkové domény jsou pro uživatele snadno čitelné, obzvláště v případě delších domén a při jejich použití v určitých typech reklam narůstá s pomlčkou šance, že si uživatel doménu zapamatuje a správně ji pochopí. Kvůli uvedenému nedostatečnému zpracování pomlčky některými vyhledávači mohou mít pomlčky význam i pro účely odlišení slovních prvků ze strany těchto vyhledávačů.

Vzhledem k tomu, že jediným kritériem, nezbytným pro úspěšnou registraci nové domény je, aby se alespoň v jednom znaku odlišovala od domén již registrovaných, není problém si zaregistrovat pomlčkovou doménu tam, kde už je bezpomlčková varianta zaregistrována a úspěšně užívána jinou osobou. Přínos takové registrace může být značný, obzvláště v případě, že osoba, která si pomlčkovou doménu registrovala (říkejme mu nadále „spekulant“) pod touto doménou nabízí podobné výrobky, jako držitel starší a úspěšné domény bezpomlčkové. Přínos spočívá zejména ve zlepšení výsledků vyhledávání - v rámci výsledků vyhledávání získá pomlčková doména velice výhodné postavení, srovnatelné s doménou bezpomlčkovou, nehledě na riziko matení spotřebitelů, kteří se snaží starší stránky vyhledat poprvé a nemohou se orientovat podle známého vzhledu stránek a podobných faktorů. Mohlo by se zdát, že vhodnou obranou držitele starší domény proti takovému jednání je registrace názvu domény jakožto ochranné známky, která by této doméně zaručila exkluzivitu v oblasti použití pro určité spektrum výrobků nebo služeb. Mohlo – nicméně soudy mají někdy odlišný názor, což dokládá i následující případ, který řešila a stále řeší naše kancelář.

Skutkový základ sporu o pomlčkovou doménu

...

Zde není konec článku. Pro zobrazení plné verze všech článků se prosím přihlaste nebo se zcela zdarma registrujte