Zbytečná hysterie kolem „souběhu“


Klíčová slova článku 3 Ads 119/2010-58, jednatel, souběh funkcí, statutární orgán, zaměstnanec, ředitel Datum vytvoření článku 6.5.2011 Kdy naposledy čteno 19.3.2024 10:09
JUDr. Luděk Lisse, Ph.D, LL.M, MPA JUDr. Luděk Lisse, Ph.D, LL.M, MPA

Ústav práva a právní vědy, o.p.s.
Konviktská 24
11000 Praha
http://www.ustavprava.cz/

Jsem nerad, že přispívám do diskuse nad tématem souběhu funkce člena statutárního orgánu a vedoucího zaměstnance společnosti, nerad o to více, že uvedenou problematiku by šlo jednou provždy „smést ze stolu“ jednoduchou novelou zákona, které by odstranila stávající nežádoucí stav a vnesla do celé situace požadovanou právní jistotu.

Jsem totiž smutný, že tato diskuse vůbec existuje, že „je“. Po každém „průlomovém“ rozhodnutí některého z vyšších soudů je mi upřímně líto všech manažerů, kterých se důsledky změny judikatury týkají.

Pro připomenutí: česká právní i neprávní média již 2 měsíce opětovně živí téma (ne)platnosti souběhu funkce člena statutárního orgánu a vedoucího zaměstnance společnosti. Téma, které patřilo již 10 let k právním evergreenům a bylo judikaturně konstantní, bylo – údajně - resuscitováno rozsudkem Nejvyššího správního soudu (NSS), č.j. 3 Ads 119/2010-58.

Poslední případ – „judikát“ NSS

...

Zde není konec článku. Pro zobrazení plné verze všech článků se prosím přihlaste nebo se zcela zdarma registrujte