Souběh funkcí statutárního orgánu a zaměstnance


Klíčová slova článku souběh funkcí, statutární orgán, zaměstnanec, ředitel Datum vytvoření článku 24.2.2012 Kdy naposledy čteno 19.3.2024 10:41
JUDr. Kamil Šebesta, MBA JUDr. Kamil Šebesta, MBA

KŠD LEGAL advokátní kancelář s.r.o.
CITY TOWER - Hvězdova 1716/2b
140 78 Praha
http://www.ksd.cz

Již několik let se řešila a diskutovala otázka souběhu funkcí statutárního orgánu a zaměstnance, tedy situací, kdy člen statutárního orgánu či osoba, která je přímo statutárním orgánem, vykonávala současně také obdobnou činnost v pracovněprávním vztahu, přičemž takováto praxe byla běžnou situací v řadě společnostní v České republice.

Novou úpravu v této oblasti a řešení uvedených situací souběhu funkcí přináší novela obchodního zákoníku, která byla vyhlášena ve Sbírce zákonů jako zákon č. 351/2011 Sb. s účinností od 1. 1. 2012.

Cílem zmíněné novely je do budoucna odstranit problematickou situaci dosavadní nejistotu výslovným umožněním stavu souběhu funkcí statutárního orgánu a zaměstnance, který již byl v praxi poměrně obvyklý, ovšem nově za splnění zákonných předpokladů. Nová úprava tak zavádí do obchodního zákoníku nové ustanoveni § 66d nazvané „Pověření obchodním vedením", dle kterého může statutární orgán společnosti pověřit obchodním vedením společnosti jinou osobu, přičemž taková činnost muže být vykonávána v pracovněprávním vztahu zaměstnancem společnosti.

...

Zde není konec článku. Pro zobrazení plné verze všech článků se prosím přihlaste nebo se zcela zdarma registrujte