Chyba v ceně zboží internetového obchodu


Klíčová slova článku chybná cena zboží, internetový obchod, reklamace Datum vytvoření článku 1.12.2010 Kdy naposledy čteno 19.4.2024 09:20
JUDr. Lukáš Jansa JUDr. Lukáš Jansa

Jansa, Mokrý, Otevřel & partneři v.o.s., advokátní kancelář
Sokola Tůmy 16
70900 Ostrava
http://www.lawyer.cz

Před relativně krátkou dobou se objevily na internetu články týkající se chybně uvedených cen zboží v internetových obchodech a následné povinnosti provozovatele eshopu je dodat zákazníkovi (viz „Obchod kasa.cz prodával mobily za zázračné ceny. Pak je ale odmítl dodat“ nebo „Chybné ceny Vodafonu: iPhone 3GS za tisícovku, Nokia N97 za osm tisíc“). Jak je ovšem třeba nahlížet na podobné situace po právní stránce by měl přinést následující článek.

Klíčové obchodní podmínky a zjevnost chyby v ceně

Zásadně rozhodujícím při platnosti kupní smlouvy uzavřené prostřednictvím internetového obchodu jsou dvě skutečnosti:
a) text obchodních podmínek

b) zjevnost chyby v ceně

K chybě při zadávání ceny může dojít jak na základě chyby lidského faktoru, tak na základě chyby softwaru, který je určen pro správu internetového obchodu. Pokud dojde k platné objednávce ze strany zákazníka, pak většinou je tato objednávka automaticky (softwarem) bez možnosti odmítnutí objednávky prodávajícím potvrzena. Tímto je uzavřena kupní smlouva.

Určitou obranou proti těmto situacím je úprava obchodních podmínek, a to stanovením možnosti zrušení smlouvy prodávajícím za určitých podmínek – např. vyprodání zboží, nemožnost obstarání zboží do určitého termínu atd. Stejně tak by bylo možné definovat v obchodních podmínkách neuzavření smlouvy v případě zjevné chyby v ceně zboží, pokud nebude u daného zboží zcela jasně uvedeno, že se jedná o „mimořádnou slevu“ nebo „akce“.
Další rozhodnou skutečností při posuzování platnosti uzavření ceny je zjevnost chyby v ceně. Zde bude rozhodující hledisko běžného spotřebitele a zejména rozdíl mezi „obvyklou cenou“ a cenou uvedenou v internetovém obchodě. Cenou obvyklou se rozumí dle zákona o cenách cena shodného nebo z hlediska užití porovnatelného nebo vzájemně zastupitelného zboží.

Pokud tento rozdíl bude značný, pak se domnívám, že půjde o zcela zjevnou chybu a zřejmý omyl, jejímiž následky by byla neplatnost uzavřené kupní smlouvy. Nicméně proto je vždy každý případ posuzovat individuálně.

...

Zde není konec článku. Pro zobrazení plné verze všech článků se prosím přihlaste nebo se zcela zdarma registrujte